Har du inte fått tag på den perfekta tjuren?

Oroa dig inte, med semin kan du anpassa tjurens egenskaper efter dina hondjur för att skapa en kalv med optimala förutsättningar, och på så sätt öka avelsframstegen i besättningen.

Den helt perfekta tjuren kanske inte existerar, men genom semin får du större möjlighet att anpassa och optimera kalven efter djurens egenskaper, dina förutsättningar och din produktion. Våra avelsrådgivare kan guida dig genom tjurvalen och säkerställa att du får de bästa möjliga resultaten för din besättning.

Bild på köttkor i låsgrindar.

Seminservice finns till för både mjölk- och köttbesättningar, lösdrift som uppbundet. Oavsett om du är djurägarseminör eller ej. Det du behöver tänka på är att förbereda så våra husdjurstekniker kan arbeta säkert på din gård.

Skapa en säker arbetsmiljö

Säkerheten för både människor och djur är viktigt där målet är att varje besök ska vara så smidigt och säkert som möjligt. För att säkerställa att arbetet utförs på ett tryggt och effektivt sätt finns det checklista som ger vägledning inför och under besöket, samt visar vilka krav som ställs på arbetsmiljön på gården för att det ska gå att utföra ett säkert arbete med god kvalitet.

Förbered besöket

  • Hitta ett system för brunstpassning som passar dig och gårdens förutsättningar.
  • Se till att djuren är vana vid hantering, testa fixeringen innan besök.
  • Se även till att ha valt tjur till djuren som ska semineras i god tid innan semineringstidpunkten.
  • Se till att ha gårdsegna stövlar och seminkappa till husdjurstekniker när det är dags för besöket. Stövlar och seminkappor finns att köpa i VäxShop. 

Genomför besöket

  • Anmäl djuret som ska semineras och vilken tjur som ska användas senast 07.30 samma dag som semineringen ska genomföras.
  • Fixera djuret strax innan besökstiden.  
  • Se till att inga andra lösa djur finns i boxen medan husdjursteknikern sköter semineringen. 

Avsluta besöket

  • Det behövs tillgång till vatten för att husdjursteknikern ska kunna spola av stövlarna och tvätta händerna innan avfärd från gården. 
  • Husdjursteknikern sköter rapporteringen av semineringen och du som lantbrukare kan se det via MinGård® redan dagen efter.

Boka in besöket

För att boka ett besök, ring 010-471 06 06 senast kl. 07:30 samma dag för att få besökstider efter kl. 8:00. 

För frågor kring seminservice kan du kontakta din närmaste driftplats, våra husdjurstekniker eller ställa din fråga i formuläret på sidan.