"Starkast tillsammans" leder Salltorp framåt

I det senaste avsnittet av Kopodden får du följa med till Årets Mjölkbonde® 2024, Salltorp Lantbruk AB i Halland. Filosofin starkast tillsammans genomsyrar arbetet där teamet är centralt.

— På Salltorp är man snäll, så är det bara. Och när vi skämtar till det lite lägger vi till, annars får du stryk, säger Gun Karlsson och skrattar.

Gun och Sven Karlsson tillsammans med sonen Oskar driver Salltorp Lantbruk, som ligger i Vessigebro, mellan Falkenberg och Ullared. På gården finns 260 kor som producerar i genomsnitt 13 500 kg ECM per år i robot. Företaget har vuxit över tid och består nu av tre gårdar och en areal på drygt 300 ha. Mjölkproduktionen är hjärtat i verksamheten men på gården finns även ungdjursuppfödning.

Ett genomtänkt ledarskap

Ett genomtänkt ledarskap, väl inarbetade rutiner, tydliga ansvarsområden, noggrannhet och ett enastående öga för detaljer har lett till mycket fina resultat inom djurhälsa, produktion, avel och ekonomi - och nu mjölkbranschens finaste pris.

Mottot för gården är starkast tillsammans och teamet är centralt för de fina resultaten. I avsnittet diskuteras vikten av ledarskap och samarbetet med Växas rådgivare som de jobbar tätt med.

Viktiga bollplank

Samarbetet med Växas rådgivare och andra samarbetspartners är viktig del i verksamheten och de arbetar tätt tillsammans med växtodlingsrådgivare Linda Karlsson, avelsrådgivare Kjell Johansson och produktionsrådgivare Ann-Theres Persson.

Till exempel när familjen utökade sin ungdjursuppfödning var samarbetet viktigt. Ann-Theres tittade på en foderstat och räknade på hur mycket foder djuren skulle behöva, och kunde sedan lämna över det till Linda som kunde beräkna hur mycket foder de skulle behöva odla. Familjen Karlsson är inte sena med att prova nya saker och vill ständigt utveckla företaget, och när det kommer till att utforska nyheter är rådgivarna också viktiga. 

— Våra rådgivare är ju experter på det som sysslar med. Om vi kommer med en nyhet så har rådgivarna alltid mer information om det. Vi provar ju sällan något nytt innan vi har bollat det med nån rådgivare, säger Oskar Karlsson. 

Lyssna här eller där poddar finns

Lyssna på kopodden.se eller där poddar finns