Ledarpraktikan - utveckla ditt ledarskap

Måste man jobba jämt för att bli en framgångsrik mjölkföretagare? Nej, det finns andra sätt menar Börje Kindesjö, avdelningschef på Rådgivning & Företagande på Växa Sverige, och lyfter fram Ledarpraktikan som ett hjälpmedel för att utvecklas i sin ledarroll.

I många diskussioner möter jag synpunkten att de som lyckas som mjölkföretagare jobbar mycket och nästan bor i ladugården. De lyfts fram som duktiga mjölkföretagare. Det har lett till att jag funderat lite över vad ordet duktig i det sammanhanget betyder. Är det just det att man jobbar mycket? 

När frågan vad de gör ställs till de som lyfts fram som ”duktiga” mjölkföretagare, får jag ofta det här svaret:

– Vi gör som det står i skolboken, varje dag, varje gång och alla gör på samma sätt.

Att vara duktig innebär att vara systematisk och jobba enligt känd kunskap och teknik. Det är inga mystiska knep. Att vara duktig innebär inte att jobba mycket utan jobba noggrant och systematiskt. Det innebär att mer tid läggs på ledning och styrning.

Det går att utvecklas och bli en bättre företagsledare, även om man är ny och ovan. Ett första steg är att se och förstå sin egen personlighet och knyta till sig personer som kompletterar en själv. Detta kan för många vara en svår resa och kräver prestigelöshet. ”Ledarpraktikan” som Växa Sverige driver ihop med andra aktörer är ett bra hjälpmedel för att hitta sin egen och andras roll i sitt företagande.

Här kan du komma i kontakt med våra rådgivare: Sök anställd.