Testpiloten Thomas ger MinGård tummen upp

I cirka ett år har Thomas Åkerlund använt, och varit med och utvecklat, Växa Sveriges nya managementverktyg MinGård.

– MinGård är väldigt smidigt att använda och byggs hela tiden på med nya funktioner, säger Thomas Åkerlund.

Thomas Åkerlund

I Holmsveden, söder om Bollnäs, ligger Brorsans Lantbruk. Verksamheten drivs av Thomas och hans tvillingbror Stefan. På gården finns en uppbunden besättning på cirka 50 kor, som mjölkas med Milkmaster och utfodras med automatisk fodervagn. Bröderna brukar 120 hektar för foderproduktion och äger också 200 hektar skog.

Tvillingarna har en tydlig arbetsfördelning, där Thomas sköter all inrapportering. Men så är också teknik och kor två av hans största intressen. Till exempel har en form av inofficiellt världsrekord i att logga in på Min sida, MinGårds föregångare.

– För något år sedan hade jag loggat in 1 388 gånger under ett år, vilket vissa ju hade lite roligt åt. Fast det berodde också på att jag, via min egen inloggning, hade fullmakt att hjälpa andra lantbrukare med olika frågor. Men visst, jag är en tekniknörd, skrattar Thomas.

Nytta för alla 

När han i oktober förra året fick möjlighet att bli pilottestare av MinGård tvekade han därför inte. Under året som gått har han hela tiden kommit med synpunkter om hur MinGård kan bli ännu vassare.

– Att höra vad folk tycker är ju det snabbaste sättet att utveckla en produkt. Växa har lyssnat mycket ens tankar och idéer, vilket jag tycker är jättebra. MinGård har blivit bättre och bättre hela tiden och jag tror att det här bara är början. Jag ser väldigt stora utvecklingsmöjligheter för MinGård. För Thomas Åkerlund är teknik i allmänhet, och MinGård i synnerhet, inte bara ett intresse. Han ser även nyttan, oavsett hur stor gård man har.

– På en mindre gård ska man göra samma saker som på en stor, men i en annan omfattning. Genom MinGård får jag full överblick över min besättning och missar ingenting. Och kunskap om besättningen sparar både tid och pengar. För mig, som inte har något gårdsprogram, är MinGård väldigt värdefullt.  

Enkelt och säkert 

Men behöver man då vara ett tekniskt geni för att förstå sig på MinGård? Thomas Åkerlund menar att det är precis tvärtom. Han hyllar användarvänligheten och den service Växa Sverige erbjuder.

– MinGård är upplagt på ett väldigt enkelt och överskådligt sätt, både när du loggar in på datorn och mobilen. Sedan finns det också filmer som visar hur man ska göra. Skulle någonting strula är det bara att lägga ett mejl, så får man snabbt svar och man kan lösa problemet tillsammans.

När Thomas inte jobbar ägnar han sig gärna åt en annan passion, dans. Under 2019 hanns det med ett besök på både Ölandsveckan och Dansbandsveckan i Malung, alltid med MinGård tillgängligt i fickan.

– Jag kommer åt MinGård oavsett var i världen jag är. Med allt samlat i molnet vet jag också att information inte kommer att försvinna, sådant har ju hänt med gamla system.  

Text: Christian Persson