Foderrådgivning på distans

Karolina Westlund och Westlunds Lantbruk i Hov utanför Sundvall har under flera år levererat riktiga toppresultat. Foderrådgivningen, den sköts helt över telefon.

Foderrådgivningen sköts över telefon

När Kokontrollen var färdiga med körningen i år hamnade de i topp 20 i landet med det fantastiska resultatet i snitt över 14 000 ECM! Länge var det Karolinas mamma som räknade foderstaterna, men sedan ett par år tillbaka är det produktionsrådgivare Jessica Stenvall i Skellefteå som räknar foderstaterna och som gården får rådgivning av. Och det har gått alldeles utmärkt – utan att de har träffats en enda gång.

- Mamma har alltid räknat tidigare, så det var lite läskigt att ta in någon annan. Jag fick tips om Jessica när jag letade foderrådgivare, jag hörde runt om någon som var bra. Det har inte varit några problem alls trots att hon aldrig varit här, hon förstår allting, säger Karolina.

Ett gott djuröga underlättar

Rådgivningen sköts helt över telefon eller digitalt där gården sedan får ett recept till foderbordet och en lista med individuella givor i roboten. Jessica håller med om att det har fungerat över förväntan, även om det inte helt är samma sak.

- Man tappar det där att man är hands-on, jag kan inte känna på korna eller fodret, inte titta på skiten. Jag får lita på att det som rapporteras tillbaka stämmer. Karolina är en otrolig lantbrukare med otroligt djuröga, det underlättar för mig. Ser hon något som avviker signalerar hon direkt.

Jessica har också uppkoppling till gårdens managementsystem där hon kan gå in och titta hur allting fungerar efter förändringar.

- Jag tittar i managementsystemet hur allt flyter, hur trafiken fungerar. Jag hör av mig två veckor efter en förändring för att höra hur Karolina tycker att det funkar. Det är väldigt viktigt att stämma av när man inte kan ses, säger Jessica.

Så bra grovfoder som möjligt

Grundstrategin för fodret vilar på ett grovfoder av hög kvalité. Hög smältbarhet, bra energi och protein. Gården odlar eget ensilage, spannmål och halm och vill därför ha in det egna fodret i utfodringen så mycket som möjligt. Det går in rätt mycket spannmål i mixen på foderbordet, som kompletteras med en köpt proteinmix, vilket gör att det är viktigt att hygienen håller hela vägen. Jessica menar också att de har också lagt stort fokus på att mineralsammansättningen ska ligga bra i besättningen och ge friska kor.

- Egentligen är det så att ju mer grovfoder korna ska äta desto större koll behöver man ha på mineralerna.

Får en bild av gården genom Instagram

Jessica har än så länge inte besökt gården en enda gång, men hon följer instagramkontot som gården har @westlund_lantbruk. Där ser hon bilder på gården, förändringar som genomförs och korna. Rådgivningen alltid varit på telefon och digitalt, och det har alltid funkat bra.

- Vi sitter långt ifrån varandra, men hon är verkligen lyhörd och förstår vad allting handlar om. Hon fattar allting som jag pratar om, hon förstår allt. Hon är skarp, säger Karolina.

- Det är lätt att jobba med Karolina. Hon säger ifrån när hon inte håller med, kommunikationen funkar väldigt bra. Vi har också byggt det så. Hon måste säga till så fort något inte funkar, och det gör hon också. Det är alltid spännande att jobba med en kund som är så driven och har så bra kor, säger Jessica Stenvall.

Nyckeln till framgång ingen hemlighet

Karolina, eller Lina som hon också kallas, har varit bonde i åtta år och driver föräldragården. De har ca 70 mjölkkor, mestadels Holstein, en del Jersey och några SRB. Nyckeln bakom framgången är ingen hemlighet säger Karolina:

- Jag har väldigt svårt att fuska i ladugården. Ett långsiktigt arbete och göra allting rätt. Vi har också fantastisk personal! Sen bra inkalvningsålder, bra kalvningsintervall och att vi tar hand om varje ko.

Gården gasar när foderpriset är högt

- Vi gasar på nu för att få korna att mjölka så mycket som möjligt. Vi säljer en del spannmål, och ska börja utfodra med det i roboten istället för färdigfoder. Vi har också haft bra ensilage under många år, säger Karolina Westlund.

karolina-westlund.png