Årets Mjölkbonde® satsar på goda råd

Hos Årets Mjölkbonde® 2023, familjen Larm på ST Lantbruk AB spelar rådgivningen en viktig roll. Rådgivarna jobbar nära gården för att optimera produktionen.

- Vi har jobbat mycket med rådgivning under åren, det har vi inte varit rädda för att köpa in, säger Torbjörn Larm. Torbjörn, Carina och sonen Johan Larm bedriver mjölkproduktion strax utanför Skara och har med sina 125 kor en årsproduktion på 12 200 Kg ECM.

För att se filmen behöver du tillåta marknadsföringscookies.
Cookie-inställningar

Kostnadsfokus

Avelsrådgivare Katarina Eriksson och produktionsrådgivare Malin Fröjelin jobbar nära gården för att trimma och optimera produktionen. Under rådgivningsbesöken är det stort fokus på ekonomin.

Tillsammans med gården går de igenom produktionen i Styra med nyckeltal och sätter årliga mål. Nu jobbar de på att öka avkastningen och få ett jämnare djurflöde.

De är bland de 10% bästa gårdarna i Signaler Djurvälfärd™ och i NTM ligger de i snitt fem enheter över riksmedeltalet. Och så har de ett otroligt fint resultat vad gäller djurhälsokostnader.

Efter tidigare problem med kotrafiken som inte flöt på som den skulle, satte de in kraftfoderautomater. Det gav en jämnare kotrafik i stallet, och de kunde ge en mix med lägre energi på foderbordet.