Kronprinsessan prisade mjölk, guldmedaljörer och Årets Mjölkbonde® 2024

På måndagen fick Gun, Sven och Oskar Karlsson, Salltorp Lantbruk, ta emot sitt pris som Årets Mjölkbonde® och Årets Mjölkföretagare® 2024 direkt ur kronprinsessan Victorias hand.

Bild av Årets Mjölkbonde, familjen Karlsson, tillsammans med Kronprinsessan Victoria.

Kronprinsessan lovordade mjölk

Familjen Karlsson är den 13:e vinnaren av detta, mjölkbranschens finaste, pris. Dessutom delade kronprinsessan ut 23 guldmedaljer till lantbrukare utsedda av LRF Mjölk som levererat mjölk i toppklass i över 23 år.  

Hela den hjärtliga men samtidigt högtidliga prisceremonin ägde i sedvanlig ordning rum i Bernadottebiblioteket på Stockholms slott. 

Kronprinsessan Victoria poängterade i sitt tal hur betydelsefull mjölkproduktionen är för Sverige och hur glad hon var över att dela ut priserna – en tradition som startade redan 1958 och en uppgift som delats av flera medlemmar i kungafamiljen, framför allt hennes far, kung Carl XVI Gustaf.

Kon – en "mirakelmaskin"

LRF:s förbundsordförande Palle Borgström underströk hur stort det är att bli Årets Mjölkbonde® eller få guldmedalj efter 23 års prickfri leverans – "när man är bonde själv inser man hur mycket arbete som ligger bakom". 

Landsbygdsminister Peter Kullgren

Landsbygdsminister Peter Kullgren förklarade att korna är "mirakelmaskiner" som spelar en avgörande roll i framtidens lantbruk, och att ett av de absolut största problemen svenskt lantbruk har är att det produceras för lite.

Efter den högtidliga prisutdelningen serverades alla medaljörer och pristagare lunch på Solliden, Skansen. Resten av eftermiddagen tillbringades på slottet med guidad rundvandring och avlutades med middag.

 

 

 

Årets LRF Mjölks Guldmedaljörer 2024 
Årets Mjölkbonde® 2024 har mottot starkast tillsammans
Mer om utmärkelsen Årets Mjölkbonde®


Årets Mjölkbonde® är ett pris som instiftades 2012 för att uppmärksamma och belöna skickliga mjölkföretagare. Priset ska årligen tilldelas en mjölkföretagare som föredömligt utvecklat sitt företag, är en förebild för andra mjölkbönder och därmed utvecklar mjölksektorn. Han eller hon ska även i sitt företagande på ett exemplariskt sätt samordnat lönsamhet, effektivitet, ledarskap och uppvisat stor hänsyn till djur och miljö. För att understryka den affärsmässiga prestationen får vinnaren i tävlingen numera även titeln Årets Mjölkföretagare®.

Årets Mjölkbonde® utses av en oberoende jury bestående av personer med olika kompetenser kring mjölkföretagande. Juryn arbetar på uppdrag av Växa och Ludvig & Co.

lrf-guldmedaljörer-345.jpg