Vi hjälper dig hålla koll inför förstaskörden

En kall vår gör att vallarna stått och stampat lite i utvecklingen, men till nästa vecka kan ändå klippningarna dra igång i Halland.

Prognosprover och temperatursummor ger en fingervisning om vallarnas utveckling och hjälper dig att välja rätt skördetidpunkt. På vallprognos.se kan du följa både hur temperatursummorna utvecklar sig i olika delar av landet och se analyser på prognosprover.

– Det har varit kallt i vår i hela landet och har inte hänt så mycket med temperatursummorna, säger Hans Lindberg, produktionsrådgivare i Växa Sverige. Det kan därför bli en senare skörd än normalt. En kall vår brukar ge bra smältbarhet på fodret, men det har varit torrt också vilket kan påverka smältbarheten åt andra hållet.

Hur vallen utvecklas beror inte bara på temperatursummorna utan också på de egna förutsättningarna med till exempel vallfröblandningar och vattentillgång för vallarna.

– Men det ger en vink om när man ska ha grejerna klara för vallskörden så att man är förberedd när det är dags.

När man tolkar kurvorna bör man tänka på att när 250 grader i temperatursumma uppnåtts motsvarar detta 10,8 megajoule för timotej, och då bör man vara i full gång med vallskörden för att få ett foder med högt energivärde. Speciellt om vallskörden brukar ta någon vecka. Har man tidigare gräs behöver man också vara på vallen tidigare. Eller om man siktar lite högre och vill upp i 11 till 11,5 megajoule per kilo ts.

– Ta dig tid och gå ut och titta på de egna vallarna. När timotejaxet precis är på väg att titta fram, då ska man skörda. Visst är man beroende av att det också blir skördeväder, men är man förberedd i tid går det lättare att pricka rätt.

Från att klippningarna drar igång längst i söder dröjer det cirka en månad innan det drar ihop sig för att klippa prover längst i norr.

Här kan du läsa mer om prognosprover och här finns en länk till vallprognos.se: Vallprognoser 

Arbetar som:
Produktionsrådgivare

Telefon:
010-471 01 15

Mobiltelefon:
070-370 29 86