Analysera nuläget

Klövpengen

Klövpengen

När en certifierad klövvårdare verkar dina kor två gånger per år, betalar Jordbruksverket ut en djurvälfärdsersättning kallad klövpengen.

alt-text

Ansök om ersättningsstöd för klövvård

För att ansöka ställs det krav på en klövhälsoplan. Planen tar du fram tillsammans med en certifierad klövvårdare eller rådgivare/veterinär. Den behöver också uppdateras vid varje verkningstillfälle. Klövverkar du ofta räcker det att göra en klövhälsoplan vid första tillfället under året, och därefter cirka 6 månader senare.

Klövhälsoplan

Genom stöd till en mer frekvent klövvård ska Klövpengen främja en bättre klövhälsa hos mjölkkor i Sverige. Idag finns beslut på att djurvälfärdsersättningen kommer att betalas ut till och med 2027. Från och med 2023 höjs ersättningen från nuvarande 220 kr till 300 kr per ko. 

Du ansöker om Klövpengen samtidigt som du gör din SAM-ansökan. Mer om reglerna kring klövpengen och sista ansökningsdag hittar du på Jordbruksverkets webbplats.

Ersättning för utökad klövvård på jordbruksverket.se

Hitta din Klövvårdare

Anlita en certifierad klövvårdare. Certifieringen innebär att klövvårdarna genomgått och klarat både ett praktiskt och teoretiskt prov kring klövvård. De har även verkat och registrerat minst 1000 kor i klövdatabasen innan proven för certifiering genomförs.

Mer om klövvård och kontaktuppgifter till certifierade klövvårdare

Arbetar som:
Veterinär, Kunskap & Utveckling

Telefon:
010-471 06 72

Mobiltelefon:
070-3801679

Kontakta mig

Tack!

Nu har din fråga skickats till oss.
Du får en bekräftelse till din e-postadress.