alt-text

Kokontrollen® 125 år

1898 föddes Kokontrollen - en världsunik veteran som visar vägen till rätt val för en starkare företagsekonomi.

Det förflutna speglar framtiden

Ett svindlande antal kor har varit med och berikat den anrika kodatabasen. Och idag är 77% av Sveriges alla mjölkbesättningar anslutna till Kokontrollen. Gårdar har genom tiderna bidragit med uppgifter inom produktion, avel och djurhälsa. Det gör det möjligt att leverera kvalitetssäkrad data som gynnar svenska mjölkproducenter inom en mängd olika områden.

 • Verktyg i mjölkproduktionen

  Nyckeltal, branschjämförelser och analyser - Kokontrollen utvecklar kontinuerligt system och digitala verktyg för att effektivisera arbetet och öka lönsamheten hos svenska mjölkföretag.

 • Djurvälfärd i världsklass

  Svenska gårdar arbetar metodiskt med djurvälfärd och förebyggande smittskydd. Det har genererat friska djur som i sin tur bidragit till låg antibiotikaanvändning. Ett starkt smittskydd har dessutom utrotat smittsamma sjukdomar, som till exempel BVD. En av framgångsfaktorerna är utvärdering och jämförelse av data.

 • Hållbar avel

  I Norden har vi under årtionden registrerat både hälsoegenskaper och produktionsegenskaper till Kokontrollen. Det har varit möjligt tack vare  kvalificerad data från bland annat provmjölkningar, fruktsamhetsresultat, veterinärbehandlingar och klövverkningar. En gemensam insats som har gett oss hälsosamma och problemfria kor.

 • Framstående forskning och rådgivning

  Tack vare inrapporteringen sätter svenska lantbrukare Sverige på världskartan. Forskningen kan följa trender, både vad gäller produktion och sjukdomsstatistik. Genom att sammanväga din och djurens röst tillsammans med siffror för bästa produktionseffekt, kan rådgivningen ge snabbare och mer träffsäkra resultat.

AkkaAkke

Akke importerades från Holland 1906. Hon hade en imponerande avkastning och greppvänliga spenar för personalen.

Tidigt 1900-tal på Tjolöholms gård

Historia

1898
Hvilans kontrollförening bildas med Nils Hansson i spetsen. Kontrollföreningarna blev sedan grunden för hela avelsverksamheten.​

1943
Södra Luggude seminförening blev den första seminföreningen.

1959
Nötboskapskontrollen omorganiserades och B-kontroll infördes. Central databehandling av kontrollbokföringen startar och delfinansieras genom statliga regleringsmedel.

1960
Svenska Kontrollföreningarnas Riksförbund går ihop med SHS, Svensk Husdjursskötsel. Samma år flyttade NAT, Nämnden för Avkommebedömning av tjurar, till Hållsta.

1962
Stordatorn EMIL, Elektronisk Maskin i Ladugårdsarbetet, gör entré. SHS’s ordförande Johan Ahlsten skriver på kontraktet för 259 000 dollar.

Fler historiska milstolpar

Så såg Kokontrollen® ut förr 

För att se filmen behöver du tillåta marknadsföringscookies.
Cookie-inställningar

De har varit med längst i Kokontrollen®

Titeln äldst i Kokontrollen gick till Froarp i Blekinge, som varit anslutna sedan 1905.

Alla vinnare
alt-text