Gotlandsmjölk AB satsar för framtiden
Gotlandsmjölk AB är ett företag med framtidstro och höga ambitioner. Teknikintresset är stort och bland gårdens senaste investeringar finns ett nytt brunst-och hälsoövervakningssystem som gör långt mer än att bara hitta brunster.

Gotlandsmjölk AB är inget traditionellt familjeföretag utan startades av fyra lantbrukare som tillsammans satsade stort i nybyggda stallar för snart 25 år sedan. Företaget har vuxit sedan starten och två delägare är kvar och nästa generation är på väg in. Fokus i lantbruket ligger på friska djur, hållbara djur och hög produktion.
Valde Växa Control® för positioneringsfunktionen
När gårdens tidigare brunstövervakningssystem skulle läggas ner började delägaren Robert Ansin söka efter bra alternativ. Ett av kraven var att det skulle finnas en välfungerande kartfunktion i det nya systemet. Med 600 kor fördelade över två stallar, kunde mycket tid sparas genom att hitta djuren direkt i stället för att gå runt och leta. På grund av den välfungerande positioneringsfunktionen i programvaran föll valet på Växa Control®.
– Positioneringsfunktionen var den främsta anledningen till att vi bestämde oss för att investera i Växa Control®-systemet. Eftersom vi seminerar ute i grupperna, ville vi ha ett system som ger en direkt överblick över djuren. Med så många kor behöver vi snabbt kunna hitta rätt individ. Sedan var ju Växa dessutom bäst i offerten, tillägger Robert Ansin med ett skratt.
Position med precision
Emelie Oskarsson, är produktchef för Växa Control® och har en god dialog med gården. Hon visar hur positioneringen fungerar genom att klicka fram stallkartan över Gotlandsmjölks lösdrift.

– Här ser man kornas realtidsposition – de gröna punkterna på kartan visar var korna befinner sig just nu. I både datorn och mobilen är det lätt att filtrera ut bland annat alla djur som ska semineras eller alla med hälsolarm. Positioneringsfunktionen i Växa Control® kan både lokalisera enskilda – eller flera kor med en precision på 1,5 meter, säger hon.
All personal på Gotlandsmjölk har tillgång till Växa Control® och i gårdens mjölkrum sitter en skärm som visar stallkartan. Alla kan gå in och söka fram specifika djur för att lokalisera dem inför exempelvis seminering eller behandling.
Full koll på korna
På Gotlandsmjölk registreras data från totalt 650 djur, både kor och kvigor. Alla kor har varsin transponder som, förutom att hålla koll på kons brunstcykel, även varnar när något avviker i djurets beteende.
– Systemet larmar tidigt om något inte är som det brukar. Man kan hitta sjuka kor redan innan de visar kliniska symtom när man använder Växa Controls® hälsoövervakning. Det gör att man kan sätta in åtgärder snabbt och det kan vara väldigt värdefullt, säger Emelie Oskarsson.

På kvigorna används transpondrarna främst för att hitta brunster och för att veta när den optimala tidpunkten att seminera är.
– På våra kvigor flyttar vi runt transpondrarna. När de blivit dräktiga plockar vi av dem och flyttar till en annan kviga. Vi har ett bra flöde på det så det arbetssättet funkar bra för oss, säger Robert Ansin.
Smidig uppföljning av semineringar
Roberts son, Henrik Ansin, ansvarar för mycket i den dagliga driften och använder Växa Control® för att följa upp gårdens målsättningar genom gårdsspecikfika listor.
– Funktionen med listor är bra. Vi har bland annat listor över hur många kor och kvigor som är seminerade på en månad. Målet är att ha en jämn kurva på kalvningar och med listorna kan vi följa upp hur vi ligger till varje dag, säger han.
Möjligheten att anpassa Växa Control® så att den passar gårdens behov är en av styrkorna med systemet tycker Emelie Oskarsson.
– Man har tillgång till väldigt mycket data så det finns något för alla. Vill man bara veta när djuren är brunstiga så kan man använda systemet endast till det. Vill man gå djupare och analysera och finjustera sitt management så kan man göra det.
Slipper dubbelregistrera
Eftersom Växa Control® är integrerat med gårdssystemet från GEA så slipper man på Gotlandsmjölk dubbelarbeta i båda systemen som man gjorde förr.

– Det system vi hade tidigare ”pratade” inte med gårdssystemet vilket medförde att vi registrerade dubbelt. Vi kunde till exempel inte se vilka djur som var dräktiga. Nu hämtas allt automatiskt, så som kalvningar och semineringar, och systemen synkar två gånger per dag vilket sparar oss mycket tid. Vi är nöjda med Växa Control® säger Robert Ansin.
Fakta: Gotlandsmjölk AB |
Ägare: Robert Ansin och Ulrik Bjersander Areal: 700 ha åkermark Driftform: AB Mjölkningssystem: GEA Karusell Antal anställda: 12 st sammanlagt, med jordbruket Antal djur: 600 kor + rekrytering Avkastning: 12 500 kg ECM Avkastningsmål: Så högt som möjligt! Övriga målsättningar: Hållbara djur och hög produktion |