Stämma med digital röstning och stadgeändringar

Växas föreningsstämma hade planerade spänningsmoment som beslut om nya stadgar och digital omröstning. Ett ytterligare spänningsmoment blev resonemang om tillräcklig representation för beslut om ny medlemsorganisation, vilket slutligen bordlades för beslut vid ny stämma.

Anna Samuelsson inledde stämmodagen den 15 maj med att konstatera att det onormala har blivit det normala. Stämman öppnades med val av Beatrice Ramnerö, Älvsbyn som ordförande och med Thomas Lundgren, Månkarbo som vice ordförande. På grund av tågförseningar saknades tio av de till stämman anmälda representanterna till fullmäktige.

Positivt resultat 2024 trots stora IT-satsningar

Växas resultat, med Växas strategihus som utgångspunkt, presenterades av vd Dorit Greve. Växas strategihus baseras på fyra pelare, där lönsamhet är den första, där Dorit poängterade att Växa har ett positivt årsresultat trots årets omfattande IT-satsningar, där lansering av Provmjölkningsapp är ett exempel. Under pelare tillväxt lyfte hon bland annat fram embryoverksamheten som ökat med 15 procent under 2024. Inom pelare innovation nämnde Dorit bland annat Växas alla samarbeten. Kooperation är den fjärde pelaren där Dorit exemplifierade med framgångsrika Växadagarna och de 28 uppskattade kretsmötena 2024. Dorit nämnde också Växas arbete med inspel i Konkurrenskraftsutredningen och nya Livsmedelsstrategin.

Magnus Carlman fortsatte med att poängtera betydelsen strategihuset som utgångspunkt för Växas verksamhet. Magnus menade även att Växas roll i branschen är viktig genom fokus på ökad mjölk- och nötköttsproduktion. Magnus underströk att mjölkpriserna är på de nivåer de behöver vara för att locka nya företagare till branschen, vilket visas av att antalet inträdesansökningar till Växa varit historiskt höga i inledningen av 2025.

Ekonomisammanställningen presenterades av Växas ekonomichef Madeleine Melin, och hon lyfte fram Växas resultat på 1,8 miljoner kronor, ett år vars omsättning motsvarar 518 miljoner kronor. Jens Karlsson, revisor i Växa kommenterade och tillstyrkte resultat och ansvarsfrihet från vd. Stämman fastställde resultat- och balansräkning samt beviljade ansvarsfrihet för styrelseledamöter och vd. Beslut togs även om årsarvoden och ersättningar.

Val av styrelse

De åtta ledamöterna i den styrelsen fortsätter sina uppdrag antingen genom att de var valda 2024 eller genom att de blir omvalda. Omval på två år gjordes av Johan Liljebäck, Kajsa Petersson, Magnus Carlman och av Sofia Kämpe. Styrelseledamöter valda vid föreningsstämman 15 maj 2024 är Anders Ramström, Anna Samuelsson, Sofia Nilsson samt extern ledamot Jonas Carlgren.

För val av representanter i andra organisationer, som VikingGenetics och LRF Mjölk, beslutades att Växas styrelse även 2025 får befogenhet att utse dessa. 

Beslut om moderniserade stadgar

Nästa punkt på agendan var modernisering av stadgarna, bland annat språkliga ändringar, förtydliganden och flytt av styrelsens säte från Jönköping till Uppsala. I de moderniserade stadgarna förtydligas också att digitala verktyg kan användas, att föreningsstämma kan genomföras digitalt samt att kallelse till stämma kan ske endast per e-post. Röstning sker på första gången genom digitalt förfarande och föreslagna stadgeändringar antogs enhälligt.

En av de viktigaste punkterna, om ny medlemsorganisation, bordlades då två medlemsområden inte är representerade på stämman, på grund av försenade tåg. Totalt saknades över 10 stämmodeltagare som anmält att de skulle närvara vid stämman, men som inte kom fram på grund av problem med tågförbindelser.

Årets motioner om Kokontrollen®, renrasavel inom köttproduktion och om SRB-rasen

Årets första motion handlade om att gynna bönder som bidrar till Kokontrollen® med motiveringen att det innebär ett visst extra arbete att vara kund i Kokontrollen®, bland annat genom provmjölkning. Växas svar är att anslutningen till Kokontrollen® följs noggrant och att antalet kunder och kor som är med ligger i linje med eller lite högre än antalet kor och besättningar i Sverige. Vilket visar att intresset för att vara med i Kokontrollen® är fortsatt stort. Vid jämförande mätningar har besättningar som är med i Kokontrollen® något högre mjölkavkastning än besättningar som inte är anslutna.

Kokontrollen® ger också underlag för nyckeltal för produktionsförbättringar på gården samt ger möjlighet för att sälja avelsdjur till VikingGenetics. Beslutet från stämman blir att stämman går på motionärens förslag och att kunder i Kokontrollen® bör gynnas, då anslutningen och datan från Kokontrollen® är viktigt för mjölkbranschens gemensamma utveckling och därför bör premieras. Ett förslag för vad detta innebär ska tas fram. 

Nästa motion handlade om att se över avelsstrategin för den renrasiga köttrasaveln för att säkra tillgång på tjurar och motverka inavel. Svaret från Växas styrelse är att Växa under många år har arbetat aktivt med att stötta renrasavel genom att erbjuda ett utbud av tjurar för seminering, dels genom att samverka med rasföreningarna och genom att bistå med importer av intressanta tjurar. Växa driver Svensk Köttrasprövning för att få fram bättre renrasiga tjurar, Växa utreder även tillsammans med NAB möjligheten att få fram svensk tjursperma i Sverige, Växa genomför även embryospolningar och köttrasplaner. Styrelsen underströk betydelsen av att arbetet fortsätter, och menar att motionen därigenom är besvarad.

Tredje motionen handlade om särredovisning per ras med motivering att intäkter och kostnader är viktigt att se på rasnivå. Det handlar om Holstein med högre produktion med lite högre kostnader och SRB med lite lägre produktion, men med mer koncentrerad mjölk och lite lägre kostnader, enligt motionären. Styrelsen svarar att arbete pågår med att utveckla nya nyckeltal med ambition att även koppla dem till ekonomi. Redan idag finns redovisning av ras i många delar av Djurhälsostatistiken, som Växa tar fram. Att utveckla detta ytterligare är en möjlighet för framtiden, och motionen ansågs därigenom besvarad.

Motion nummer fyra är att Växa ska arbeta för att SRB-rasen ökar i besättningarna och att kostnaderna för att genomtesta SRB-kvigor behöver minska. I kommentarerna lyfts betydelsen av SRB-rasen fram, då den är viktig i svensk mjölkproduktion och även i VikingGenetics exportaffär. Styrelsens svar är att Växas uppdrag innebär att inte särbehandla någon specifik ras och att SRB-föreningen och NAV har ansvar för att utveckla SRB som ras. En del i detta har varit att försöka koppla den norska populationen till den svenska och VikingGenetics har tillsammans med Växa tagit in tjurar från Norge. Att subventionera en enskild ras ligger däremot inte i Växas uppdrag.

Extra stämma för beslut om ny medlemsorganisation

Stämman avslutades och efter fikat presenterades flera intressant fördjupningsområden inom ekonomisk uppföljning, smittskydd och om avelsarbetet i Växa och inom VikingGenetics.

Information kommer inom kort om hur hantera en extra stämma för beslut om ny medlemsorganisation.