Håll koll på vallprognoserna

Även i år kan du använda dig av vallprognos.se för att underlätta beslut om när det är dags att ta första skörden.

Vallskörd med traktor, försommar, fält

Gör så här:

Gå till vallprognos.se

Klicka sedan på en provpunkt på kartan nära dig för att följa provklippningarna och se hur vallens näringsvärde utvecklas över tid. De första klippningarna för prognosunderlaget görs i maj (exakta datum är inte spikade än) och skiljer sig över hela landet beroende på hur långt vallarna är utvecklade just det året.

Temperatursumman ger viktig skörd-information

Du kan också se temperaturkurvor med en "normalkurva" som representerar genomsnittlig utveckling 1991-2020 samt en prognoskurva för årets utveckling. Prognoskurvan baseras på insamlade data fram till aktuellt datum, därefter SMHI:s väderprognos de 10 närmast följande dagarna och därefter historiska medelvärden för att räkna fram kurvan till 250 daggrader.

Temperatursumman ger en bra bild av vallens utveckling fram till första skörd. Genom att jämföra prognoskurvan med normalkurvan får man en uppfattning om tidpunkten för årets första vallskörd förväntas skilja sig från normalåret. Blir det en tidig eller sen skörd?

Hur fungerar egentligen temperatursumman?

Beräkning av temperatursumman för respektive plats på kartan börjar första dagen av fem dagar i rad då dygnsmedeltemperaturen överstiger + 5º C. 

Dygnsmedeltemperaturen definieras som medelvärdet mellan högsta och lägsta värdet under ett dygn. Det erhållna gradtalet för varje dygn läggs sedan samman till en temperatursumma som växer över tid.

Då temperatursumman uppnått 250 daggrader bedömer man att den organiska substansens smältbarhet (OMD) är ca 76 %, vilket motsvarar ca 11 MJ per kg ts, i timotej. Det kan anses vara en lämplig nedre gräns för ett högkvalitativt vallfoder till mjölkkor och därför är rekommendationen att skörden ska vara avklarad vid den tidpunkten.

Temperatursumman är en enkel men relativt tillförlitlig metod för att skatta utvecklingen av vallgrödor till första skörd. Det finns givetvis andra faktorer som styr tillväxten, främst nederbörd och solinstrålning men även vallens ålder, artsammansättning, jordart och gödsling.

Sammanfattande punkter att ta med sig inför årets skörd:

  • Prognosdatum ska tolkas som den tidpunkt när skörden bör vara AVSLUTAD för att ge ett högkvalitativt vallfoder, lämpligt till mjölkkor.
  • Har du ingen plats nära dig där det klipps prover eller har du en annan vallfröblandning och gödselstrategi än de som klipper prognosproverna, då kan du på egen hand klippa och skicka in ett prov för analys från din egen vall. Instruktioner för hur man ska klippa finns även det på vallprognos hemsida.  


Kontakta en rådgivare

Kontakta oss

Arbetar som:
Produktionsrådgivare

Telefon:
010-471 05 70

Mobiltelefon:
076-140 30 02