Håll koll på kalvarna under sommarens varma dagar
Redan vid +20 °C kan en kalv börja visa tecken på värmestress. Du kan se minskat foderintag, sänkt tillväxt och nedsatt immunförsvar hos kalven. Med några enkla åtgärder går det att göra stor skillnad i värmen!
Så känner du igen värmestress
Tecken att vara uppmärksam på är snabb eller flämtande andning med öppen mun, minskad aptit och slöhet. Även kalvens immunförsvar försämras vid värmestress vilket gör dem mer mottagliga för infektioner.
Så hjälper du kalvarna i värmen
Skugga och ventilation
Skugga och ventilation är de viktigaste åtgärderna för att minska värmestress hos kalvar. Skugga sänker temperaturen både i kalvhyddan och på marken. Ett tak, fast eller i form av en skuggduk, skyddar både kalv och foder. Det är särskilt viktigt om hyddan är genomskinlig. Om du inte har tak, går det att flytta hyddorna så att de står i skugga under de varmaste timmarna mitt på dagen? Även en mindre flytt så att själva hyddan skuggar yttergården, kan ibland underlätta för kalven och minska risken för värmestress.
Inne i kalvstall eller i hyddor är ventilationen avgörande. Den behöver vara anpassad till antalet djur och ge tillräcklig luftväxling för att hindra att det blir för varmt. Placera kalvhyddorna med avstånd mellan raderna, för optimal luftcirkulation, och se till att ventilationsluckan är helt öppen.
Utfodring och hantering
Ge alltid fri tillgång till kallt och rent vatten – dygnet runt.
Försök att utfodra tidigt på morgonen eller senare på kvällen, då temperaturen är som lägst. Värmen mitt på dagen påverkar både aptiten och orken negativt. Ge gärna en extra liten mjölkgiva mitt på dagen, framför allt om kalvarna tappat i intag. Hygienen vid utfodringen är extra viktig vid värme – hinkar bör diskas varje dag för att minska bakterietillväxt.
När du planerar hantering som flytt eller avhorning, välj helst svalare delar av dygnet. Kalvarna klarar påfrestningar bättre när de inte redan är värmepåverkade.
Det är även viktigt att hålla rent och bekämpa flugor, som annars snabbt ökar i antal vid varmt väder och bidrar till stress och smittspridning.
Med rätt rutiner i värmen minskar du risken för sjukdom och ger kalvarna bättre förutsättningar att växa som de ska.