Regler för stambokföring av korsningsgenerationsdjur

Hondjur i raser med öppen stambok ska kunna stambokföras när fjärde generationen är rasren. Det innebär en renrasighet på minst 94 procent.

Fyra generationer i härstamningen ska vara födda i KAP. Alla generationers far ska ha verifierad härstamning.

Generation 4 Generation 3 Generation2 Generation 1

 

Djuret självt

 

 

Djurets mor

Djurets mormor (MM) Djurets MMM
Djurets MMF
Djurets morfar (MF) Djurets MFM
Djurets MFF

 

Djurets far

Djurets farmor (FM) Djurets FMM
Djurets FMF
Djurets farfar (FF) Djurets FFM
Djurets FFF

Genom att i KAP ange att djuret är ”fjärde generationen renrasigt” öppnas möjligheten att stambokföra djuret. Endast behörig personal på Växa Sverige kan bokföra ändringen på djuret i KAP.

För stambokföring i NAB:s stambok ska djuret uppfylla de eventuella krav på vikter som rasföreningen angivit.

Raser med öppen stambok

Blonde d’aquitaine

En specialiserad köttras med ursprung i södra Frankrike. Färgen är gul- ljust brun, djuren är stora och högställda med lång muskulös kropp.

Limousin

En specialiserad köttras av medelstorlek med ursprung i Frankrike. Färgen är gyllenbrun och djuren är muskulösa med förhållandevis låg andel ben i slaktkroppen samt lätta kalvningar.

Simmental

Köttras med goda mjölkanlag genom sitt ursprung som mellaneuropeisk kombinationsras. Färgen är gul, röd eller rödbrun med vita inslag. Vitt huvud, oftast med mindre eller större mörka pigmentfläckar. Rasen är av tyngre typ med goda tillväxtegenskaper och förekommer även som kullig.

Övriga

  • chianina

Raser med sluten stambok

Angus

En specialiserad köttras med ursprung i Storbritannien. Djuren är helsvarta, men lite vit färg får förekomma på juver respektive pung. Rasen är kullig.

Charolais

En specialiserad, tung köttras med ursprung i Frankrike. Färgen är beige och djuren är tunga och muskulösa.

Dexter

Dextern är en av västvärldens minsta koraser med ursprung den sydvästra delen av Irland. Korna väger ca 300 kg och är runt en meter höga. Färgen är svart, röd eller dun (gråbrun). Den ska alltid vara enfärgad och utan vita tecken, de flesta dexter har horn, men det finns linjer med anlag för kullighet.

Hereford

En specialiserad köttras av något lättare typ med ursprung i Storbritannien. Färgen är mörkt röd med vitt huvud och nacke, liksom dröglapp, buk och nedre delen av ben och svansspets. Rasen utmärks för lätta kalvningar, litet vinterfoderbehov, relativt tidig fettansättning och ett lugnt temperament.

Highland Cattle

En mindre, specialiserad köttras för extensiv produktion med ursprung i Skottland. Färgen kan vara svart, tigrerad, röd, gul gråbrun och vit. Djuren har mycket lång päls och stora horn.

Övriga

  • waguy
  • galloway