Fördubblad besättning på Hamra

Det byggs för fullt på anrika Hamra Gård och för att fylla de nya stallarna ska besättningen fördubblas. Med en målsättning att till stor del hantera rekryteringen själva blev X-Vikdoser och noggrann planering lösningen.

Ladugårdsinteriör med kor och kvinna som sköter dem.
Hållbara kor är viktigt för Hamra Gård. På bilden Linda Thulin, ladugårdsföreståndare. Foto: Hans Berggren


Hamra Gård i Tumba är DeLavals försöksgård och utbildningscentrum och även ett modernt lantbruk med höga ambitioner. Gården storsatsar just nu och näst på tur är det nya kostallet som ska stå klart under året.  

För att få fram tillräckligt många rekryteringsdjur kräves en totalrockad av avelsplanen. Från att ha seminerat med mycket köttras till att använda nästan 100 % X-Vik för att täcka behovet. Tillräckligt många djur i rätt tid var en utmaning som krävt ett nära samarbete mellan gårdens personal och avelsrådgivaren på Växa.

Invigning i september

Innan byggnationerna hade Hamra gård 260 koplatser och när alla platser är fyllda i de nya stallarna kommer det att finnas det dubbla, 500 kor plus rekrytering. Det nya kostallet med fem robotar invigs officiellt i september i år men korna flyttar ut från det nuvarande robotstallet redan i juni. På Hamra är man ivrig att köra i gång i nya stallet och rekryteringen har man arbetat med under flera år.

– Byggplanerna har funnits länge men vi började på allvar jobba med den nya rekryteringsstrategin år 2022. Innan dess hade vi precis börjat diskutera att det skulle vara roligt att använda ännu mer köttras: hur mycket köttras skulle vi våga seminera med och ändå ha rekryteringsdjur så vi klarade oss i de dåvarande stallarna? När sedan beslutet kom om att bygga fick vi lägga om tvärt och köra i princip 100 % X-Vik, berättar ladugårdsföreståndaren Linda Thulin och fortsätter:

– Vi ville ha en ung besättning med oss in i nya stallet och målet har varit att ha så mycket egen rekrytering som möjligt. Vi har köpt in en del dräktiga kvigor men till största del har vi löst det genom att använda X-Vikdoser.

Avelsrådgivaren Towe Jansson Genc på Växa har varit med under resans gång och är den som gör avelsplanen på gården.

– På Hamra finns mycket bra djurmaterial som vi vill ta vara på och genom att använda X-Vikdoser har vi haft goda förutsättningar att få med oss bra hondjur in i den nya besättningen. Utmaningen blir att räkna ut när brytpunkten är, när har vi tillräckligt med djur och när behöver vi skifta fokus tillbaka till mer Y-Vikdoser? De förändringar vi gör i avelsplanen slår ju inte igenom direkt utan man behöver tänka långsiktigt, säger Towe.

Hållbara kor är högsta prioritet

Linda Thulin tycker att nybyggnationerna ger energi men ser också fram emot att tillvaron återgår till det normala för att kunna jobba mer mot de långsiktiga målen.

– Nu har vi gasat rejält under en period men ambitionen framåt är att avla med bromsen i. Vi vill satsa på hållbara kor och vara stenhårda med vilka djur vi har kvar i avel.

– Korna här behöver vara stresståliga. De behöver klara av att mjölkas i olika system, vara vana vid besökare och mycket personal i stallarna. Utöver det vill vi ha riktigt bra robotkor så juverform och bra flöde är viktigt.

Towe Jansson Genc håller koll på avelsmålen och planerar framåt utifrån gårdens önskemål.

– Hållbarhetsfokuset innefattar, förutom juverhälsa, många fler parametrar, till exempel är livstidsproduktion, klövhälsa och funktionell exteriör. Vid våra kvartalsvisa uppföljningar går vi igenom dessa egenskaper och gör eventuella justeringar i avelsplanen, säger hon.

100-tonnare blir måttstocken

kvinna i ladugård, ladugårdsföreståndare  Ett mått på kornas hållbarhet i besättningen är att ha många 100-tonnare. Ju fler diplom som hänger på väggarna i personalrummet desto bättre.

– Det är ett av våra uttalade mål, att få så många 100-tonnare som möjligt och att det finns ett hållbarhetstänk i grunden. Det är viktigt för oss att få upp medelåldern, vi vill ha fler äldre djur i besättningen, säger Linda.

En ko som blev urmodern för hållbarhet var Holsteinkon 5567 Elly som under sina 16 år på Hamra fick 12 kalvar och producerade 166 ton mjölk. På sin tid var hon Sveriges mest högavkastande ko. Kofamiljen finns kvar och är fortfarande en av de bästa på Hamra. Linda Thulin minns Elly med värme.  

– Elly var en smart och hungrig ko som var den första in i roboten när VMS-ladugården var ny. Hon lärde sig också att gå bakvägen i envägsgrindarna, en mycket speciell ko, skrattar Linda.

10% tjurmödrar i avelsplanen

Inte nog med att sträva efter många 100-tonnare, på Hamra satsar man också på att få fram spännande avelsmaterial i toppklass. I höstas såldes Holsteinkvigan 5744 Junga (VH Sadudu x VH Fillman) med ett NTM på otroliga +40 till VikingGenetics. Annars är man restriktiv med att sälja kvigor för att behålla generna i besättningen, i alla fall just nu.

– I framtiden kanske vi vill göra fler embryosatsningar så därför behåller vi de flesta kvigorna själva men 5744 var för bra för att inte dela med sig av, säger Linda och fortsätter:

– Vi vill däremot gärna sälja några tjurar till avel ibland så vi satsar på tjurmödrarna. Det kräver att man är på tårna och inte bara nöjer sig med att tjurarna man väljer är bra utan att man hittar nytt blod som har chans att ta sig in i konkurrensen. Vi lämnar det helt till Towe att hitta spännande kombinationer och det funkar jättebra, säger Linda Thulin.

Towe Jansson Genc tycker att det är extra kul är att Hamra lägger ett så stort fokus på hondjuren och att arbetet lönar sig.

– Vi lägger ungefär 10 % tjurmödrar i avelsplanen varje gång vilket är en är en ganska hög nivå. På VikingGenetics tjurmoderlista* för oktober 2024 fanns totalt 18 högindexdjur från gården med, vilket är i nivå med de genomiskt högst rankade besättningarna som jag jobbar med.

– Växa har fördelen att kunna leverera doser ofta eftersom man behöver vara på hugget och kunna få fram rätt doser i tid till gården. Ibland behöver man uppdatera planen med kort varsel när listan från VikingGenetics kommer. 

kvigor ligger i beteshage, sommar,
Fördubblat antal koplatser på gården kräver mycket rekrytering. Foto: Växa

Växas avelsrådgivning sparar tid

Växas rådgivare är delaktiga inom flera områden på Hamra och har bland annat ritat det nya kostallet. För Linda Thulin är Växa det självklara valet och de är mycket nöjda med samarbetet.

– Vi säger till Towe att vi vill ha 50/50 svart och rött i planen och vilka egenskaper vi vill satsa på just nu sen litar vi på att det ordnar sig så vi kan koncentrera oss på att ta hand om djuren. Det är lätt att bli hemmablind så det är bra att någon kommer och sparkar lite på oss ibland, säger Linda med ett leende.

Towe Jansson skrattar och säger:

– Man behöver inte sparka alls hårt! Vi har väldigt bra rutiner för dialog och uppföljning och när vi justerar strategin händer det saker direkt från ert håll också. Samarbetet funkar jättebra! Jag får stort förtroende vilket också ställer höga krav på mig som rådgivare. Hamra är en föredömlig gård som är otroligt rolig att jobba med.

*På VikingGenetics tjurmoderlista rankas hondjur med olika härstamning och NTM som är av stort intresse för det nordiska avelsarbetet.

Fakta: Hamra Gård

Hamra Gård drivs som kommissionärsföretag för DeLaval. Gården används vid försök som en del i DeLavals produktutveckling och här utbildas även bland annat företagets servicetekniker.  Gustaf de Laval, som uppfann separatorn, köpte gården redan 1894.

VD: Johan Bjurevall

Areal: 1150 ha odlad mark

Driftform: Aktiebolag

Antal anställda: 16 personer i ladugården

Antal djur: 479 kvigor och 279 kor

Avkastning: 12 200 kg ECM

Avkastningsmål: Jämn leverans till Arla på 260 ton mjölk per månad

Övriga målsättningar: Långlivade, hållbara och högavkastande djur