Kristoffer Kullingsjö: "Juryarbetet är bästa vinsten"
Att få sitta med i juryn är bland det bästa med att bli Årets Mjölkbonde! Man träffar så många intressanta människor, både kollegor och politiker, och man får insikter om hur man själv kan utveckla sitt företag ytterligare.
– Dessutom får man ännu större respekt för vad det innebär att bli vald till Årets Mjölkbonde, och hur tuffa kriterierna faktiskt är, säger Kristoffer Kullingsjö.
Kristoffer Kullingsjö blev utsedd till Årets Mjölkbonde år 2013. Som vinnare får man bland annat en studieresa, man kommer med i nätverket Årets Mjölkbonde och man får möjlighet att sitta med i juryn påföljande år.
– Att bli Årets Mjölkbonde är ett erkännande – man blir stolt över sitt företag och över det arbete vi gjort på gården! Man ser hur duktiga andra som fått utmärkelsen är när man sitter i juryn. Det är också givande att höra hur banker resonerar, och jag tycker det är riktigt bra att det sitter med en bankperson i juryn. Man lär sig till och med hur man kan arbeta mer med nyckeltal genom att sitta med! Jag tycker också att det är roligt att få lov att bli en förebild och att bli ett namn i branschen, säger Kiffan. Erfa-gruppen är också mycket viktig och ett nätverk man har nytta av länge.
Tips till de som vill bli Årets Mjölkbonde
Varje år nomineras ett 20-tal kandidater till Årets Mjölkbonde, av kollegor, avbytare, grannar eller av rådgivare. Resultaten tre år bakåt bedöms. Kriterierna är bra – man är på rätt saker, tycker Kiffan. Lönsamheten är i fokus och det är viktigt, menar han. Även andra delar som veterinära aspekterna hänger samman med lönsamheten.
– Vill man bli Årets Mjölkbonde ska man satsa på att ha verkligt god ekonomi i företaget, bra hälsa i besättningen. Signaler djurvälfärd är till hjälp. Dessutom ska man visa att man satsar och vara framåt, säger Kiffan.
På måndag den 27 mars får Årets Mjölkbonde 2017, familjen Gunnarsson på Skottorps säteri, sitt pris på den årliga Guldmedaljsutdelningen. Läs mer om prisutdelningen här!