Tränar korna inför dräktighetsundersökningen

För Patrik Andersson på gården Solvik i Östergötland tummas det inte på säkerheten när kvigorna ska dräktighetsundersökas.

Husdjurstekniker och lantbrukare i kostall.
Husdjurstekniker Kerstin Nyström med lantbrukare Patrik Andersson på gården Solvik i Östergötland.

Alla ska känna sig trygga

Utanför Åtvidaberg i Östergötland ligger gården Solvik som drivs av Patrik Andersson. På gården finns en köttdjursbesättning om cirka 140 djur, bestående av hereford och simmental, men även charolais.

Djuren på Solvik dräktighetsundersöks av Växas husdjurstekniker, som kommer dit ungefär fem gånger per höst. Vid undersökningen står det alltid en person framför djuren, som antecknar och märker tomma djur, medan en annan person står bakom tillsammans med husdjursteknikern.

En samling kor av rasen simmental i ett stall

För Patrik är säkerheten för den husdjurstekniker som undersöker och sig själv väldigt viktig vid hantering av djur.

– Det ska kännas tryggt vid undersökningen, säger Patrik, och därför tränar han alltid kvigorna inför deras första dräktighetsundersökning. En och en halv vecka innan husdjursteknikern kommer låser han fast kvigorna i låsgrindar vid varje utfodring.

Drar dom lite i svansarna

Bild på lantbrukare Patrik Andersson"Jag vänjer kvigorna vid att ha någon bakom sig genom att dra lite försiktigt i svansarna och klia dom på ryggen", säger Patrik Andersson på Solviks gård i Östergötland.

Viktigt, enligt Patrik, är också att djuren inte kan röra sig för mycket utan står tätt när de sitter fast i låsgrindarna. Blir det inte fullt i låsgrindarna brukar han hämta in andra kor för att fylla ut.

Boka dräktighetsundersökning – kontakta din närmaste driftplats. 

Till Växas driftplatser