Nytt abonnemang: Avelsvärden för importtjurars avkommor

Få avelsvärden på kalvar, även vid import. Abonnera från 1 september 2017. Hos Växa Sverige, Skånesemin eller GGI Sweden AB ingår avelsvärdering i dosavgiften.

Du kan få avelsvärden på dina kalvar, även om doserna köpts från en importör som inte betalar för avelsvärdering av tjuren (fadern) och dennes avkommor. För importtjurars avkommor födda efter den 1 september 2017 kan du abonnera på avelsvärden via beställning på Min Sida. Köper du doser från Växa Sverige, Skånesemin eller GGI Sweden AB ingår detta i dosavgiften (även för importerade tjurar), och det krävs alltså inget abonnemang.

För att effektivisera avelsarbetet och ge säkrare avelsvärden för kalvar efter importtjurar kommer alla avkommeprövade tjurar som avelsvärderas av Interbull och marknadsförs i Sverige att från augusti få avelsvärden publicerade av både Nordisk Avelsvärdering och Växa Sverige. För att du ska få tillgång till avelsvärden för kalvar födda efter den 1 september från tjurar där importören inte betalar för avelsvärdering behöver du ett abonnemang som kallas ”Avelsvärden för importtjurars avkommor”.

Tjänsten ger dig som djurägare möjlighet att få avkommor efter dessa tjurar avelsvärderade enligt samma principer som avkommor till tjurar där avelsvärderingen betalts via avgift per spermados.

Gäller kalvar som föds efter 1 september

Om du ansluter dig till tjänsten innebär det att du abonnerar på avelsvärden publicerade av Växa Sverige för avkommor som föds i besättningen efter 1 september 2017 efter importtjurar av raserna SRB, holstein och jersey där importören av sperma inte betalar för avelsvärdering av tjuren och dess avkommor. Avelsvärden som tjänsten gäller är så kallade fenotypiska avelsvärden, det vill säga avelsvärden baserade på djurens egna resultat och/eller härstamningsindex.

Vilka tjurar gäller det

I nuläget betalar VikingGenetics, Skånesemin och GGI Sweden AB för avelsvärdering av samtliga sina tjurar och deras avkommor. Använder du bara tjurar från dessa försäljare så behöver du inte abonnera på avelsvärden för avkommor.

Övriga importörer av sperma har valt att inte betala för avelsvärden på samtliga sina tjurar. En del betalar för vissa äldre tjurar men inte för de yngre medan andra inte betalar för några tjurar. Använder du tjurar från någon av dessa försäljare och vill ha avelsvärden på alla dina djur ska du abonnera på tjänsten, se lista för tjurar där avelsvärderingen inte är betald.

Lista över importtjurar utan betald avelsvärdering

Hur fungerar tjänsten

För att påbörja eller avsluta ett abonnemang loggar du in på Min sida och Mina uppgifter. Välj därefter Abonnemang och tjänsten ”Avelsvärden för importtjurars avkommor”. Om du saknar inloggningsuppgifter kontaktar du Kundsupport.

Tjänsten innebär att man abonnerar på avelsvärden för avkommorna som föds i besättningen efter berörda importtjurar i enlighet med licensavtalet och aktuell prislista (finns på Min sida) tills avtalet sägs upp. Kostnaden är ett engångsbelopp per fött hondjur. Orsaken till denna avgift är att fördela kostnaderna för den officiella avelsvärderingen på alla användare av tjänsten.

Logga in på Min sida 

Bakgrund till förändringen

Tidigare har kostnaden för avelsvärdering av avkommor till semintjurar av raserna SRB, holstein och jersey betalts av spermaförsäljaren via en avgift per dos. De senaste åren har dock en del försäljare ifrågasatt denna betalningsmodell och slutat betala för avelsvärderingen. Detta har inneburit att finansieringen av avelsvärderingen och kvaliteten på avkommornas avelsvärden blivit lidande. Tjurarna har inte fått några officiella avelsvärden publicerade av Växa Sverige, vilket inneburit sämre säkerhet på avkommornas avelsvärden och problem med att göra en rättvis bedömning av dessa tjurar. Tjänsten har utvecklats för att effektivisera avelsarbetet och ge säkrare avelsvärden för avkommor från samtliga importtjurar även när doser köps från annan leverantör än Växa Sverige.

Gå direkt till Dosshopen