Anna Samuelsson ny styrelseledamot

Den 18e november valdes Anna Samuelsson in som styrelseledamot i Växa Sverige. Anna har lång erfarenhet som mjölkföretagare, hon har doktorerat och har ett stort kontaktnät inom forskningsvärlden.

Vi välkomnar Anna till Växa Sveriges styrelse

Vi vill ge Anna möjligheten att själv presentera sig för oss! Här är hennes egna ord om bakgrund och om vad hon vill driva för frågor som styrelseledamot.

Anna Samuelsson ny styrelseledamotFoto: Berit Metlid/Publishing Farm

Först - tack för förtroendet!

När jag fick frågan om jag ville arbeta i Växa Sveriges styrelse var det ett erbjudande jag inte kunde motstå. Jag tänker att mina erfarenheter som lantbrukare, forskare och förtroendevald, kommer till nytta när jag ska jobba strategiskt för ökad lönsam mjölk- och köttproduktion och vara med och utveckla rådgivningen. Det blir en riktigt spännande utmaning!

Mer mjölk, mer kött och mer respekt

Det jag vill bidra till kan enkelt utryckas så här: mer mjölk, kött, pengar och respekt! Med lite finare ord: ökad svensk mjölk- och köttproduktion med höjd lönsamhet, stärkt konkurrenskraft och en självklar plats i det hållbara samhället. Välformulerade ord stärker och kan vara väl så viktiga, men det är de konkreta framstegen och ökade resultaten som måste till för att vi ska utvecklas och växa som företag och bransch.

Rådgivning är en jätteviktig del i detta och Växa som det största rådgivningsföretaget har en nyckelroll. Jag kommer inte in i styrelsen med en enskild fråga som jag vill driva utan hoppas bli en spelare i laget för att förverkliga målen i strategiarbetet.  

Intresset för djur har alltid varit min drivkraft

Redan som barn, under min uppväxt i Skåne, var djurintresset stort. Intresset för djur lade grunden för min utbildning, engagemang och yrkesliv. Från gymnasiets jordbrukslinje och arbete med grisar, avbytare i mjölkkobesättningar i Hälsingland, till utbildning i Uppsala till husdjursagronom med examen 1994. Därefter följdes en forskarutbildning kring renars förmåga att anpassa sig till omgivning och utfodring med doktorsexamen, och så har jag nu landat i Småland.

Mjölkföretagare med 230 mjölkkor

Jag bor sedan 2004 i Skeppshult där jag tillsammans med min man Hans och vår personal driver företaget Kalset Mjölk. Vi har drygt 230 mjölkkor, odling och bete av ca 300 ha och är sedan 2017 ekologiska. Tjurkalvar och köttraskorsningar säljs vid ca 3 veckors ålder och gårdens senaste större investering är en biogasanläggning.

De första åren som företagare jobbade jag mest med det administrativa arbetet och hade fokus på våra fyra barn, samtidigt som jag hade olika förtroendeuppdrag inom LRF. Barnen växte upp och efter att jag slutade i regionstyrelsen, har jag varit allt mer ute och jobbat praktiskt med djuren.

Att vara tillbaka i ladugårdsstövlarna måste erkännas var lite ovant, och det krävdes hyfsat stort tålamod hos omgivningen när jag glömde stänga en del grindar. Men nu känns det väldigt bra att vara mer delaktig ute i driftens glädjeämne och bekymmer. Idag var det en bra morgon med mycket mjölk i tanken, pigga kalvar och hela utgödslingar. Får väl se hur det är i eftermiddag…

Uppdrag inom lantbruksforskningen

För att trivas i vardagen gillar jag att ha uppdrag utanför gården, det ger energi och perspektiv att få träffa andra och stöta och blöta olika frågor. Jag är bland annat engagerad som styrelseledamot i SNP - Sveriges Nötköttsproducenter, och har medverkat i grupper för bedömning av forskningsansökningar i FORMAS, och SLF - Stiftelsen Lantbruksforskning. I dessa märkliga tider medför dock inte uppdragen att man kommer hemifrån så mycket. Snarare en hel del skärmtid och att man lärt sig räcka upp handen-symbolen i möten på Teams. Så skönt det ska bli att komma ut på andra sidan om pandemin och mötas igen på riktigt!

Ser fram emot att träffa Växas medlemmar, digitalt eller allra helst fysiskt, nästa år!  

Anna Samuelsson

Anna Samuelsson
Styrelseledamot Växa Sverige

Att få sova över hos mina föräldrar i Skåne, träffa vänner inomhus, åka tåg, gå på konsert, gå och handla utan att leta nervöst efter handspriten är saker jag kan längta efter. Och nu ska vi snart fira jul med restriktioner. Det som kan bli sig likt är att jag tror att även under dessa omständigheter man kan få till de där små stunderna av julfrid. När man varit ute och jobbat och kommer in i värmen och vet att det finns goda matrester i kylen, en julklappsbok att läsa och julgodis i skålen. Och nöjda djur i stallet.