Tidig första skörd enligt vallprognos.se

I sydligaste Sverige körs nu första skörden – eller är redan packad och klar. För stora delar av landet är det dock en bit kvar. Håll koll på vallprognoserna via vallprognos.se!

Prognoserna erbjuder värdefull information om vårens väderförhållanden och de förväntade skördedatumen för att hjälpa dig planera och optimera din vallskörd.

Vårens väder

Vårens väder har varit relativt stabilt med milda temperaturer och måttlig nederbörd, vilket har skapat gynnsamma förhållanden för vallens tillväxt. Jämfört med förra året har våren bjudit på mer nederbörd som gör att vattnet förhoppningsvis räcker till på ett annat sätt.

Förväntat skördedatum

Genom att följa temperatursumman av daggrader får man en prognos för förväntat skördedatum. Viktigt att komma ihåg är att prognosdatumet visar när första skörden förväntas vara avslutad om man siktar på ett högkvalitativt grovfoder till mjölkkor.

I år ser det ut som att förväntat skördedatum ligger tidigare än normalskörd för åren 1991-2021. Genom att gå in på vallprognos.se och välja en väderstation i sitt geografiska närområde kan man hålla sig uppdaterad med de senaste prognoserna för att säkerställa att skörden sker vid optimala tidpunkter för att maximera kvalitet på skörden.

Prognosprover

På vallprognos.se kan man också se analyser för prognosprover från hela landet. Nedanför diagrammet redovisas analysresultat från prover som samlats kring skörd i det län som prognosplatsen tillhör. Prognosproverna kan visa åt vilket håll de olika parametrarna rör sig och i vilken hastighet.

Idag finns det prognosprover att titta på upp till Gävleborgs län. Fler prover kommer in ju närmare skörd man kommer i det aktuella länet. 

För mer detaljerad och regionsspecifik information, besök vallprognos.se och ta del av de uppdaterade prognoserna. Genom att hålla dig informerad kan du göra välgrundade beslut och säkerställa en framgångsrik skördesäsong.

Till vallprognos.se!


Skärmbild från vallprognos.se.