alt-text

Smidig och säker avhorning

Avhornade djur ger säkrare arbetsmiljö för personalen i ladugården och risken minskar risker för skador på djuren. Avhorningen sker genom att kalvens hornanlag bränns och för det behöver kalven få lokalbedövning. Vi hjälper dig att avhorna på ett smidigt och säkert sätt.

Kalvar som är yngre än två månader kan avhornas av våra husdjurstekniker under lokalbedövning. Hen ger också kalven smärtlindring om så önskas. Om du behöver avhorna kalvar som är över två månader, eller om du vill att kalvarna ska få lugnande i samband med avhorningen kontaktar du istället någon av våra djurhälsoveterinärer.

När avhorningen sker behöver en skötare vara med. Görs den utan lugnande medel bör det dessutom finnas en kalvskiva eller annat hjälpmedel till hands som underlättar att hålla kalvens huvud stilla medan teknikern jobbar.

All vår personal som genomför avhorningar har certifikatet Heta Arbeten för att kunna utföra jobbet på ett brandsäkert sätt. Detta certifikat krävs för att brandförsäkringen ska gälla i händelse av att olyckan ändå skulle vara framme.

Besättningskort och behandlingsbevis

Vid vaccination och avhorning finns blanketten besättningskort och behandlingsbevis, som fungerar som ett intyg att behandlingen utförts korrekt.

Besättningskort och behandlingsbevis (PDF)

Kontakta oss

Om du vill veta mer om hur vi ka hjälpa dig med avhorning är du välkommen att kontakta oss.

Kontakta mig