Uppföljning
Att följa upp sin produktion är en viktig del i att utvärdera och förbättra sin lönsamhet. Genom att jämföra med sig själv från tidigare år eller med andra producenter finns det goda möjligheter till att göra förbättringar.

Under produktion
Jämfört med exempelvis mjölkproduktionen kan ungnötsproduktion vara svårt att följa upp. Försök hitta ett system för att följa tillväxten, exempelvis genom mätning av bröstomfånget eller vägning vid kritiska punkter under uppfödningen. Bra tillfällen kan vara i samband med avvänjning eller vid flytt mellan stallar. En bra hanteringsanläggning som möjliggör att vägningen kan ske på ett rationellt och säkert sätt underlättar. Det finns system för automatisk, kontinuerlig vägning av djuren men tyvärr passar de inte alla stallar.
Försök hitta de svagaste länkarna i din produktion och vidta åtgärder för dessa. Ofta är det i samband med avvänjning eller i samband med flytt mellan gårdar och/eller stallar som tillväxten avstannar och produktionen försämras. En bra tumregel är att göra alla flyttar så snälla som möjligt genom att försöka undvika att byta miljö och foder samtidigt. Kan inte det undvikas, försöka att på annat sätt göra det så ”snällt” för djuren som möjligt. Prata gärna med en produktionsrådgivare för att få tips och idéer.
Förutom djurens tillväxt bör foderförbrukningen följas upp. Fodret står för upp till 60% av kostnaderna i ungnötsproduktion. En bra kontroll över mängden som utfodrats, foderspill och den totala foderkostnaden är därför viktig. Genom att hålla koll på hur mycket foder som går åt under uppfödningen kan du själv räkna ut ”kött minus foder” för din produktion och därmed räkna ut hur mycket som blir över till arbete, stallplats och övriga kostnader.
På vår hemsida kan du följa lönsamhetsutvecklingen i branschen!
Efter produktion
Efter avslutad produktion, dvs. efter slakt, är det mycket som kan följas upp för att hitta förbättringar till kommande omgångar. Resultatet från slakten hämtas via inloggningen på slakteriet eller genom vissa managementprogram, exempelvis MinGård®. Där kan sammanställda resultatet följas och även exporteras till Excel för vidare bearbetning och jämförelser.
MinGård | Mjölk- och köttproduktion | Växa
Vid uppföljning av slaktresultatet är det viktigt att, förutom att titta på medelvärdet, utvärdera spridningen och analysera varför resultatet ser ut som det gör. Vilka djur har hamnar på efterkälken? Vad har de gemensamt? Kan det vara att de har samma ursprungbesättning? Har de varit behandlade som kalvar? Något annat? Vad har de bästa gemensamt? Samma ras/korsning? Vad kan göras för att få fler att hamna i den gruppen?
Nyckeltal
Målen för ungnötsproduktionen styrs ofta efter vilken betalning som är bäst hos slakteriet. Betalningen styr därmed vilka nyckeltal det är bra att följa. För de allra flesta är det slaktvikt, formklass och fettklass, men även marmorering eller ålder kan vara av vikt beroende på vilket leveransavtal som är aktuellt.
Klassning och vikt
Tillväxt, eller slaktkroppstillväxt, är bra mått på hur djuren har växt. I MinGård® visas även tillväxten som en funktion mellan slaktvikt och slaktålder.
Slaktvikten är även den viktigt att följa. Vid för många lätta djur förloras en stor intäkt vid slakten och bör undvikas genom att följa andelen för lätta djur till slakt. Det är dock bättre att ett lätt djur kan gå till slakt än att intäkten förloras helt genom dödlighet eller avlivning på gården.
Formklass och fettklass påverkas främst om huruvida djuren som skickas är slaktmogna eller ej. Vilken form- och fettklass som kan uppnås beror till väldigt stor del på kön och ras, jämför därför med rätt typ av djur vid utvärdering av slaktresultatet.
Om målen inte nås bör orsakerna utvärderas. Det kan bero på hälsa, utfodring, stallar, djurmaterial och mycket annat.
Slaktanmärkningar
Titta även på slaktanmärkningarna. Titta på frekvensen, hur stor andel av djuren som fått anmärkning vid slakt, och vilka anmärkningar som förekommer ofta. Hittas mönster bör en plan för att förebygga anmärkningarna utformas. Flera av slaktanmärkningarna är ett tecken på att djuren, någon gång under uppfödningen, varit nedsatta vilket påverkat tillväxten negativt. Diskutera gärna med en djurhälsoveterinär eller produktionsrådgivare om lämpliga åtgärder.